Flere europeiske land har nylig opplevd at det har blitt utført sabotasjehandlinger mot kritisk infrastruktur innenfor energisektoren eller er alvorlig bekymret for at sabotasje kan øke og utvides i nær fremtid.
Derfor tok Politiets sikkerhetstjeneste initiativ til et dialogmøte med sikkerhetstjenestene i land som grenser til Nordsjøen under energikonferansen Offshore Northern Seas (ONS), som arrangeres i Stavanger denne uken. Til stede var også over 100 aktører fra næringsliv, statlige etater og interesseorganisasjoner.
Alvorlig situasjon
Sikkerhetstjenestene fra Norge, Sverige, Finland, Tyskland, Nederland, Belgia og Island var representert.
- Trusselen mot kritisk infrastruktur for energiforsyning er noe vi tar svært alvorlig, sier PST sjef Beate Gangås.
Bakteppet for denne trusselen er realistisk, alvorlig og rettet mot langsiktig påvirkning i Vest-Europa. Det pågår en krig i Europa, og det har vært en økning i den generelle risikoen rettet mot energisektoren.
Den strategiske relevansen av vestlig olje, gass og elektrisitet har endret seg fullstendig siden utbruddet av krigen i Ukraina for mer enn to år siden. Vi er fremdeles sterkt avhengige av disse energikildene og systemene.
Alle sikkerhetstjenestene som var til stede på møtet, deler forståelsen om at trusselen mot energisektoren er i endring.
Sammen om verdiene
I tillegg til felles samtaler om uønsket og ulovlig etterretningsvirksomhet og sambotasjetrusselen, fortalte sikkerhetstjenestene litt om hvordan de opplever trusselsituasjonen innenfor energisektoren i sine hjemland.
- Målet vårt er at vi, sammen med næringslivet og andre kompetente samarbeidspartnere, skal kunne oppdage og hindre ulovlig etterretningsvirksomhet eller forberedelser til sabotasje før skaden er skjedd. Vi har hatt interessante samtaler i dag med ulike aktører i bransjen om hvordan vi kan samarbeide for å beskytte våre leveranser av olje, elektrisitet og gass til Europa. Vi ønsker å styrke informasjonsdelingen, slik at vi kan avdekke trusler på et tidlig tidspunkt, forteller Beate Gangås.
Senere på ettermiddagen møtte hun pressen i Stavanger.
- Som sjef for Politiets sikkerhetstjeneste er jeg svært takknemlig for at mine kolleger i de respektive sikkerhetstjenestene og våre samarbeidspartnere i næringslivet har kommet hit i dag. Vi har til hensikt å styrke samarbeidet vårt for å bedre vår evne til å avdekke fremtidige trusler eller forsøk på sabotasje. Europeisk energisikkerhet er et felt av felles interesse for oss alle. Det er nødvendig at vi sammen sikrer våre verdier i en tid som kjennetegnes av stor usikkerhet.
Tirsdag arrangerer PST et folkemøte som er åpent for alle. I en panelsamtale vil PST-ansatte fra ulike avdelinger redegjøre for trusselbildet Norge står overfor. Det åpnes for spørsmål fra salen. Les mer om folkemøtet her: